När det kommer till sorg och sorgearbete så är det något som vi människor inte kan planera i förväg hur den kommer att omfamna oss så det viktigaste är att veta att man kan få stöd och att det är viktigt att vi vågar tala om vad som hänt istället för att gräva ner det och lämna det bakom oss. 

Men jag har fått mycket stöd på vägen, framför allt från min flickvän sedan fem år. Hon har ställt krav på mig. Hade det inte varit för henne hade jag fortfarande suttit och rökt.

Citatet kommer från en artikel i Helsingborgs Dagblad om en man som miste sin vän till droger och som efter det gick ner sig själv i träsket. Hans vändpunkt kom med stöd från nära och köra. I en annan artikel från Norrköpings tidning kan vi läsa om en familj som mist sitt barn i leukemi och den sorg som finns kvar vid en bortgång. Då är det otroligt viktigt att man håller ihop som en familj och att man försöker få all den hjälp man kan få och tala om det så att familjen fortsätter att vara stark. men, viktigt är även att man ska få tillåta sig att sörja och vara ledsen.

Samtala om sorg

3625797-empty-cloud-bubbles-on-a-blackboardPå Drottninggatan och Storgatan i Örebro och på många andra ställe runtom i landet finns Fonus begravningsbyrå där man kan söka stöd för att få samtala och få hjälp om hur man ska gå vidare i sin sorg. Det finns även artiklar att läsa online och sjukprästen Helena berättar om att i Skövde har de en femstegsmetod som går ut på att man ska öppna upp sig och tala om det som hänt och sedan avsluta med att tala om framtiden och vad som komma skall och att livet går vidare och att man inte behöver glömma.