Personer som säger
Gå bort
när de menar dö
Jag hatar dem
De ska dö

Dikten ovan är från Bodil Malmstens diktsamling. Den första på 22 år, som handlar om sorg och som anklagar universum. Det är en mycket vacker diktsamling, en diktsamling som träffar exakt där. Där där det känns. Och kanske är det en egenupplevd sorg som Bodil skriver om, kanske är det en saknad av en människa – eller flera människor? som hon älskar som har lämnat henne. Eller kommer texterna från hennes upplevelse av cancern? Det vet vi inte. Samtidigt är det oväsentligt varför texterna uppenbarat sig. Det fina är att de finns och att vi andra som också upplever sorg får läsa.grav döden sorg

För döden kan ju verkligen slå till, när en minst anar det. Och slaget kommer alltid hårt, oavsett om det är väntat eller inte. Att överleva döden kan kännas omöjligt, men det går. Om en nära dör behöver man dock hjälp. I första steg ska en begravning anordnas, detta när sorgen är som mest ny och som svårast att hantera. Det är då viktigt att släktingar och vänner går in och hjälper de närmast sörjande. Att välja en begravningsbyrå kan underlätta. Då sköter de allt praktiskt medan en själv kan fokusera på det fina som att välja musik till begravningen eller om man ska ha en kistor i furu eller gran. Viktigt är det också att ha en fin begravning, den hjälper många att gå vidare och man får en chans att säga farväl till den som har lämnat livet. Att ta hjälp av en psykolog eller kurator kan också vara en god idé vid ett dödsfall. Detta för att bearbeta direkt, snarare än att förskjuta sina känslor. Om man förskjuter, kommer känslorna nämligen alltid tillbaka.

Det är som man skriver i en artikel från Svenska Dagbladet, där man har recenserat Bodil Malmstens senaste diktsamling:

Livets grymma villkor, ja, men hur ska man vänja sig vid sådant? Bodil Malmsten verkar vägra. ”Det här är hjärtat” är lika delar sorgesång och anklagelse mot universum. Det är minst sagt drabbande läsning.