Delad ekonomi sägs av vissa vara bäst för kärleken. Vad för fler råd finns det för en jämställd ekonomi partners emellan?

privatekonomiEn helt gemensam ekonomi kan kännas som något romantiskt, men det blir lätt lite orättvist. Andelen gifta par som har en helt gemensam ekonomi har sjunkit, och det brant. Under bara de senaste sju åren har det minskat från 70 till 51 procent, enligt en artikel i Göteborgs-Posten. Det är en trend som även syns bland sambopar. En delvis separerad ekonomi är enligt privatekonomer ofta det bästa för att åstadkomma en mer jämställd ekonomi. Då båda har eget sparande och bidrar efter egen förmåga, efter vilken inkomst man har. Men ändå ett varsitt lönekonto för egen konsumtion.

Ärligt samtal om ekonomin

Det viktigaste är bara att ni pratar igenom det, gärna tidigt i förhållandet och sedan har en öppen och ärlig dialog med varandra, inte minst vad gäller era förväntningar på hushållets ekonomi. Om det ena har skulder sedan eller betalningsanmärkningar sedan innan är det ännu viktigare. Se alla sms lån med betalnings anmärkning här för att enklare kunna ansöka om lån vid behov.

Dela på ansvaret

Det är viktigt att båda parter i ett förhållande tar ansvar och delar på det. Både vad gäller ekonomin och det som handlar om familjen i stort. När båda har översikt över hushållsekonomin och delar på både föräldraledighet samt vabb blir det helt enkelt mer jämställt och rättvist i slutändan.

Ha koll på din privatekonomi

Konsumentverket finns det verktyg och tjänster som låter dig göra kostnadsfria budgetkalkyler, där du ser hur olika förändringar i din ekonomi kommer påverka dig. Det ger dig ett bra grepp om helheten, där ekonomin är en stor del. Detta är viktigt att ha ifall du till exempel funderar på att gå ifrån din partner och är osäker på om du kommer klara dig rent ekonomiskt. Ett eget sparande är med andra ord a och o.