Det finns både för- och nackdelar med att som par ha delad ekonomi, och vad som är rätt är omöjligt att säga. Det beror på hur mycket ni tjänar och vad ni tycker känns bra. Det är viktigt att tänka på att den som tjänar minst eller går hemma med barnen borde kompenseras med ett eget extra pensionssparande eller liknande.

par kärlekPar som lever tillsammans kan dela på alla hushållets utgifter rakt av, betala hälften var eller procentuellt lika efter det personliga löneläget. Det kan också vara helt gemensamt, att alla pengar in går till gemensamt konto som alla utgifter betalas med, även personliga utgifter. Det finns många olika varianter, och många av dem leder till bråk och konflikter om det inte reds upp på ett tidigt plan.

Vad är vems?

Om din partner tjänar mycket mer än vad du gör kan det vara lockande att ta ett lån för att ha lite extra pengar till den där resan eller vad som planeras. Du vill ju också kunna följa med på lika villkor, men om er ekonomi är orättvis kommer det ändå inte att vara lika villkor.

Innan du överväger ett smslån eller ett snabblån bör du gå in på https://utanuc.com/smslan/ och jämföra olika lånegivare och läsa mer om vad snabblån och smslån innebär. Att läsa igenom det finstilta innan du accepterar något är otroligt viktigt för att du inte ska begå misstag eller bli lurad.

Genom sambolagen är du skyddad från att stå på helt bar backe om ni skulle avsluta förhållandet, men delar av eller hela sambolagen kan även avtalas bort genom samboavtal, även det för att skydda varandra. Även som sambo är det viktigt att hålla reda på vem som äger vad och skriva papper på det.

Jämställd ekonomi

Det mest rättvisa är att ha en jämställd ekonomi där ni pratar igenom ekonomin, lägger budget och kommer fram till vem som betalar vad och hur mycket. Det är viktigt att ni planerar för jämställda pensioner med kompensation av den som tjänar mer och att ni båda bidrar.