Nu efter att det nya amorteringskravet infördes har det hänt något på bostadsmarknaden, i alla fall om man får tro de tidigaste rapporterna. Det sägs att marknaden har blivit ”nedkyld”.

 

flytta flyttlådor parFlera mäklarfirmor vittnar om hur det blivit svårare att sälja sin bostad i storstädernas centrala delar sedan det omtalade amorteringskravet infördes i början av juni 2016. Bland annat så tar det längre tid att få en lägenhet såld i Stockholms innerstad än tidigare och mönstret tycks upprepa sig i både Göteborg och Malmö.

Men däremot finns ännu inga tecken på att priserna ska ha stagnerat eller sjunkit i dagsläget, och i väldigt attraktiva områden är det fortfarande lättsålt. Men sammantaget går det alltså trögt just ju i de centrala delarna av just Stockholm och Göteborg. Det är samtidigt i dessa tröga områden som prisökningarna varit som kraftigast. Man säger från mäklarhåll att marknaden har kylts ned något i och med införandet av kravet på amortering.

Hemnet märker av skillnaden på bostadsmarknaden

På Hemnet lades det ut rekordmånga bostadsrätter, över 3 300 stycken någon vecka innan amorteringskravet infördes den första juni, och så många lägenheter har aldrig någonsin lagts ut sedan 2008. Anledningen tros vara att många vill sälja och köpa med de gamla reglerna eftersom kravet gav en känsla av osäkerhet – samt en brådska att hinna med allt. Efter att kravet sedan infördes, under förra veckan, lades i stället rekordfå lägenheter ut i jämförelse med samma vecka i fjol. Då var det bara 1 800 lägenheter som lades ut på sajten. Detta har dels att göra med just de nya amorteringsreglerna men även är det så att under sommar och semestertider går försäljningen alltid ner. Så siffrorna är svåra att tolka men man kan alltså ana att det har att göra med nya regler och en uppkommen osäkerhet.

Men det går bra för Sveriges ekonomi och svenskarna har låg arbetslöshet i dag jämfört med bara för några år sedan. Detta visar sig inte minst i att det fortfarande är en het bostadsmarknad trots att det tycks ha gått ned något. Samtidigt köper vi mycket presenter i detta land, något som också gärna kostar en krona. Detta kan du läsa om här.