När en känd person går bort börjar de flesta fundera lite över döden. Ett bra sätt att ta kontroll över det som så småningom händer alla, är att planera sin begravning redan nu.

79837-red-rose-in-water

I helgen nåddes vi av de tråkiga nyheterna att den folkkäre skådespelaren och programledaren Magnus Härenstam gått bort efter en lång kamp mot cancer. Bland annat GP var tidiga med att skriva om nyheten. Härenstam hade genomgått flertalet behandlingar med bromsande cellgifter men i lördags somnade han alltså in i sitt hem. Familjen var de som rapporterade om hans död och skapade en Facebook-grupp där alla som vill kan gå in och dela sina tankar och anekdoter om Härenstam.

Planera den egna begravningen

När en så här känd person, som de flesta har någon form av relation till går bort, väcker det tankar om livet och döden hos många. En del kanske tänker på någon i deras närhet som gått bort, medan andra börjar tänka på hur de själva skulle vilja ha sin begravning till exempel. Faktum är att det är många som faktiskt planerar sin begravning tidigt i livet. En del gör det genom att kontakta en begravningsbyrå i närheten av hemmet. De i Göteborg kontaktar kanske Oscar Fredrik & Wahls Begravningsbyrå, medan de som bor i Stockholm tar kontakt med en annan av Fonus byråer. Många vänder sig även till nätet och gör upp sina planer där. Det finns ett antal arkiv på nätet där man kostnadsfritt kan gå in och skriva hur man vill att begravningen ska se ut, skriver DN. De anteckningar man gjort är privata fram till dess att man avlider och man kan vara väldigt tydlig i sina önskningar eller låta närstående få bestämma en del också.

”Många är tydliga med vilken symbol som ska användas i dödsannonsen. Alltfler tycker också kistvalet är viktigt, och önskar kanske att de ska få något utöver det vanliga.” Läs mer.