Det kommer en punkt i de flestas liv då de är tvungna att begrava någon vän eller familjemedlem. Det kan vara en tung uppgift som man behöver hjälp med, både vad gäller planeringen och det ekonomiska. När kända personer går bort anordnas ofta en öppen begravning.

2001967-trauer

För några veckor sedan fick vi den tråkiga nyheten att den folkkära skådespelerskan Kim Anderzon hade gått bort efter en tid med cancer. De rapporterades sedan att det kommer bli en öppen begravning, vilket innebär att alla har möjligheten att ta ett sista farväl av henne. Detta skriver man på Svenska Dagbladet. Familjen kommer att annonsera med plats och tid för begravningen och vart man kan skicka blommor om man vill. Begravningen kommer att äga rum i slutet av november i Stockholmsområdet.

Whitney Houstons begravning livesändes

Det är inte helt ovanligt att man anordnar begravningar som är öppna för allmänheten när en känd person har gått bort. Ett exempel var Whitney Houstons begravning för två år sedan. Allmänheten fick visserligen inte lov att vara med på själva tillställningen, men de kunde följa den live via internet. Läs mer.

Många behöver ekonomiskt stöd

När någon i ens familj går bort är det en del man måste fundera över inför begravningen. Man kan behöva hjälp med en del saker och bland annat http://www.fondkistan.se/ är ett bra ställe att vända sig till. En begravning med kista och gravsten kan vara ganska så dyr och det är inte alla som har råd. Faktum är att var tionde begravning betalas av socialtjänsten, kan man läsa på Arbetarbladet. Skillnaden mellan hur mycket kommunerna betalar är dock stor och det kan hända att man blir nekad eftersom vissa kommuner inte följer Socialstyrelsens rekommendationer.

”Om den avlidne inte har tillräckligt till begravningen bör kommunen hjälpa till med ekonomiskt bistånd till en värdig begravning, enligt Socialstyrelsens rekommendationer.”