Vilken begravningsform ger mest frihet och hur kan begravningen skräddarsys efter den avlidnes och anhörigas personliga önskemål? Här är några konkreta tips och saker att fundera över.

Den traditionella kristna begravningen enligt Svenska kyrkans ordning är fortfarande den vanligaste begravningsformen i Sverige. Ändå – och som även fjallmansbegravning.se erfar dagligen – gås det successivt mot ett samhälle där det blir allt viktigare att ha en friare, personligare prägel på begravningsceremonin. Vissa väljer till och med att ha en så kallad begravning utan ceremoni, som bland andra SVT rapporterat om:

”Allt fler väljer att begrava sina närmaste helt utan ceremoni. De senaste tio åren har andelen fyrdubblats till nära åtta procent av de avlidna.”

Fint och värdigt avsked med personlig begravning

Oavsett om du väljer att planera en borgerlig eller kristen begravning är alla måna om att den ska bli ett fint och värdigt avsked till den avlidne. Även om Svenska kyrkan har sin egen begravningsordning brukar det gå bra att exempelvis spela musik den avlidne tyckte om. Din begravningsbyrå hjälper till att dra i trådarna så att begravningen skräddarsys enligt önskemålen. När det kommer till en kristen begravning bör du beakta att den sker inom ramarna för en gudstjänst i kyrkan. Den borgerliga ceremonin kan däremot vara fri från eller innehålla religiösa inslag, beroende på vad du som anhörig önskar. Om du tänker dig en väldigt fri begravning med hårdrocksmusik hemma i trädgården bör du åtminstone överväga den borgerliga formen.

Tips om att planera en personlig begravning

Begravningsbyrån – och kyrkan – hjälper dig gärna att göra begravningen personlig. Nedanför följer några tips på vad som kan få personlig prägel:

  • Dödsannons (favoritdikt)
  • Begravningsblommor (favoritblomma och -färg)
  • Begravningsmusik (favoritlåt)
  • Begravningstal (betydelsefulla minnen)
  • Begravningsklädsel (favoritfärg, behöver inte vara mörkt)
  • Kista (handmålat motiv som tillval)
  • Gravsten (fotografi eller teckning som tillval)