Sover vi bättre var för sig – eller tillsammans? Svaret på den frågan beror nog på vem du frågar. Det visar sig även finnas olika svar i forskningen.

sova med partnerOavsett om du och din partner sover i en riktigt skön säng från Carpe Diem Beds, eller i en begagnad 140 cm-säng från Ikea kan ni sova bra eller dåligt. Du sover givetvis skönare i en säng som är anpassad efter din kropp och ditt sovsätt, men om det är annat än sängen det är problem på spelar det helt enkelt ingen roll i vad för säng du sover i.

Sover du bättre med en partner?

I en artikel i Svenska Dagbladet går det att läsa om hur många sover bättre med en partner än ensam, trots att personen i fråga kanske stör dig emellanåt. Det har att göra med psykologiska fördelar med att sova tillsammans med en pojk- eller flickvän. Att sova med någon du älskar ökar nämligen ditt oxytoxin, ett så kallat kärlekshormon som lindrar ångest och lugnar. Detta hormon produceras i samma del av hjärnan som är ansvarig för sömncykeln. Bra, med andra ord.

När du blir störd under natten

Men när är det snarare din partner som är boven i dramat? I en artikel i Metro Mode gås en amerikansk undersökning om sovvanor igenom. I denna kartlades gemensamma nämnare hos personer som uppger att de sover dåligt och ständigt är trötta om dagarna. Det orsaker som uppkom är bland annat dessa:

  • Du och din partner har olika sömnscheman och är osynkade. Det gör att ni väcker varandra med era olika sömntider.
  • Din partner vänder och vrider på sig i sömnen så att du vaknar av rörelsen och har svårt att somna om.
  • Din partner snarkar. Say no more.
  • Ni har olika preferenser gällande sovrumsmiljön. Den ena kanske vill ha tv:n på, den andra behöver det helt tyst och mörkt för att kunna sova.
  • Ni trivs i olika temperaturer. Den ena vill ha det kallt, den andra varmare. Ingen vill ju frysa eller svettas.

Fler tips och råd kring att sova, eller inte sova, med sin partner går det att få här.