Okunskapen om könssjukdomar tycks bli större bland unga svenskar, och många bär runt på smitta utan att veta om det. Det är viktigt att skydda sig med kondom och att testa sig för sjukdomar om man haft oskyddat sex.

unga tonåringarDet blir vanligare och vanligare med könssjukdomar som klamydia och gonorré. Det verkar vara så att många unga i dag inte skyddar sig alls när de har samlag, vilket gör att könssjukdomar sprids som en löpeld. Fler smittas under sommaren och det som bidrar är att många som smittas inte vet om att de bär på något eftersom de inte får symptom. Folk tenderar även att vara riktigt slarviga när det kommer till att testa sig.

Fler måste våga testa sig och använda kondom

I en artikel i Sveriges Radio går det att läsa om hur Gävleborgs län kommer högt upp på listan över fall av klamydia, näst efter Stockholm. Kondom är fortfarande den enda form av preventivmedel som finns för att skydda sig mot könssjukdomar, men det är något som många slarvar med. Det som är viktigt att veta är dock att vissa könssjukdomar gör det svårt eller omöjligt att få barn. Att testa sig ska inte vara något som man ska vara rädd för enligt ordförande för RFSU i Gävleborg, men kanske är det många som är det och därför undviker mottagningar för detta.

Sailor Moon förebygger könssjukdomar i Japan

I Dagens Nyheter går det att läsa om hur seriefiguren Sailor Moon, månhjältinnan med de stora ögonen och de långa flätorna, ska hjälpa till att bekämpa könssjukdomar i Japan. Nu ska 60 000 kondomer delas ut med just Sailor Moons ansikte på, det till unga japanska kvinnor i landet. Det är skaparen Naoko Takeuchi som gått ihop med japanska departementet för hälsa, arbetsmarknad och välfärd i en kampanj för att få fler att använda kondomer, få fler att testa sig och för att i grunden förebygga könssjukdomar. Kampanjen har fått positiva reaktioner i sociala medier och sloganen för denna är ”Jag ska straffa dig, om du inte testar dig”, som är en parafrasering av Sailor Moons kända citat ”Jag ska straffa dig, i Månens namn”. Så nu ska de alltså försöka skydda folk från könssjukdomar, i månen namn. Det passar bra eftersom seriefiguren i den populära barnserien skyddar världen mot ondskans makter som ständigt hotar. De vanligaste könssjukdomarna är:

  • Gonorré
  • Klamydia
  • Herpes i underlivet
  • Mykoplasma i underlivet
  • Syfilis